Ένα εξατομικευμένο μοντέλο πρόγνωσης μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφασίσουν κατά πόσο επιθυμούν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές με σχετικό άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιου του Στάνφορντ ανέπτυξαν το μοντέλο με την χρήση κλινικών στοιχείων ασθενών που είχαν προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Περίπου το 75% των θεραπειών αυτών δεν συντελούν σε ζώσα γέννηση και αυτό κάνει τις γυναίκες πολλές φορές αναποφάσιστες ως προς έναν επόμενο κύκλο θεραπείας για εξωσωματική γονιμοποίηση.
Είναι γνωστό ότι η διαδικασία αυτή ενέχει οικονομικό, συναισθηματικό και σωματικό κόστος και δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την επιτυχία της.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ θέλησαν να αναπτύξουν μια μέθοδο που θα παρέχει στις γυναίκες πιο εξατομικευμένες προβλέψεις, όχι με βάσει την ηλικία.
Ανέλυσαν λοιπόν τα αποτελέσματα για περισσότερες από 1.000 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε έναν κύκλο θεραπείας και κατάφεραν να προβλέψουν το αποτέλεσμα επιτυχίας ενός δεύτερου κύκλου.
Εντόπισαν 52 παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα απόκτησης παιδιού (περιλαμβανομένης της μητρικής ηλικίας, των επιπέδων συγκεκριμένων ορμονών, τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων και των ατομικών χαρακτηριστικών κάθε εμβρύου).
Στην συνέχεια δοκίμασαν το προγνωστικό μοντέλο σε ξεχωριστή ομάδα θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, και διαπίστωσαν ότι οι προγνώσεις διέφεραν σημαντικά από τις προγνώσεις που γίνονται με βάσει τη ηλικία, στο 60% των ασθενών.
Η μελέτη δείχνει λοιπόν ότι το ισχύον προγνωστικό μοντέλο είναι παραπλανητικό. Η εξατομικευμένη πρόβλεψη μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά μια γυναίκα να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να υποβάλλεται σε εξωσωματικές γονιμοποίησης μετά αποτυχημένες προηγούμενες προσπάθειες.